Furnishing / Improper coat (RSPO2)

O takozvanom ˝furnishing-u˝ pasa govorimo kada je povećana rast dlaka na licu i nogama, što uzrokuje u duže neujednačene brkove i obrve. Ova pojava može se uočiti kod svih oštrodlakih i nekih drugih pasmina pasa.

Nasljeđivanje: autosomno dominantno - opširnije

Mutacija: gen RSPO2

Genotip Opis
N/N: Pas ima normalnu dlaku.
N/RSPO2: Pas ima neujednačenu povećanu rast dlaka na licu i nogama; nosi jednu kopiju gena s mutacijom koja se može prenijeti na potomstvo.
RSPO2/RSPO2: Pas ima neujednačenu povećanu rast dlaka na licu i nogama.

 

U nekim pasmina pasa javlja se takozvana nepravilna dlaka, što znači, da ova vrsta dlake nije tipična za tu pasminu jer nema ˝furnishing-a˝. Parker i suradnici (2010) objavili su, da se nepravilna dlaka pojavljuje pretežno u određenim pasminama, kao što je portugalski vodeni pas. Za nepravilnu dlaku karakteristična je kratka dlaka na glavi, licu i nogama. Na ostalim dijelovima tijela dlaka ostaje nepromijenjena.

Nasljeđivanje: autosomno recesivnoopširnije

Mutacija: gen RSPO2

Genotip Opis
RSPO2/RSPO2: Pas ima neujednačenu povećanu rast dlaka na licu i nogama što je skladno sa standardom pasmine.
N/RSPO2: Pas ima neujednačenu povećanu rast dlaka na licu i nogama što je skladno sa standardom pasmine; nosi jednu kopiju gena bez mutacije koja se može prenijeti na potomstvo.
N/N: Pas ima po standardu pasmine nepravilnu dlaku.

Cijena:

42,70 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Pogodno za pasmine
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.