Achromatopsia (Cone Degeneration, CD1, AMAL)

Akromatopsija je nasljedna bolest koju karakterizira gubitak funkcije fotoreceptorskih čunjića što rezultira dnevnom sljepoćom, daltonizmom i smanjenom centralnom oštrinom vida. Klinički se znakovi obično javljaju u dobi od 8-12 tjedana, kada je razvoj mrežnice završen. Čunjići se normalno razvijaju, ali s vremenom se njihove funkcije postupno pogoršavaju, uzrokujući njihov polagani gubitak tijekom života životinje. Fotoreceptori štapića ostaju nepromijenjeni, a zahvaćeni psi ostaju oftalmoskopski normalni. Oboljeli psi postaju sve fotofobičniji kada su izloženi jakom svjetlu. Vid u uvjetima slabog osvjetljenja ostaje normalan. Treba napomenuti da postoji nekoliko oblika ove bolesti kod različitih pasmina pasa. Ovaj genetski test može objasniti samo degeneraciju čunjića kod nekih odabranih pasmina.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno - opširnije

Mutacija: gen CNGB3

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.