Lokus Baus

Čokoladno/jetreno smeđa boja dlake u pasa je uzrokovana promjenom u genu TYRP1 koji se nalazi na lokusu B. Ova boja se nasljeđuje recesivno (crna boja je dominantna). Lokus B ima kod australskih ovčara  četiri poznate varijante: bc, bs, bd i baus.  Kombinacija dviju kopija bilo kojeg od četiri recesivna alela će uzrokovati čokoladno/jetrenu smeđu boju (dva alela bc ili bd ili bs ili baus). I psi sa dva različita recesivna alela mogu biti smeđi, ako su recesivni aleli na različitim kromosomima. Ukoliko su aleli na istom kromosomu smeđa boja neće bit izražena ali će pas prenijeti alel za smeđu boju na svoje potomstvo. Psi sa samo jednom kopijom bilo kojeg recesivnog alela su prijenosnici smeđe boje dlake.

Jer je proizvodnja crnog eumelanina vezana na gen TYRP1, mutacija za smeđu boju u ovom genu utječe samo na pse koji su u stanju proizvoditi eumelanin (genotip E/E ili E/e na lokusu E). Uz boju dlake lokus B utječe i na boju nosa, očiju i šapa, koji su neovisni od lokusa E. Psi sa genotipom e/e u dlaci proizvode isključivo feomelanin (žuto-smeđa boja) i zbog toga lokus B kod njih ne utječe na boju dlake. U drugim dijelovima tijela lokus E ne utječe na proizvodnju pigmenta i zbog toga boja nosa, očiju i šapa zavisi od lokusa B (genotip e/e, b/b- boja dlake, nosa, očiju i šapa je smeđa).

Test za lokus B kod australskih ovčara sastoji od četiri različita testa koji utvrđuju prisutnost četiri recesivnih alela (bc, bs, bd i baus). Rezultat se izražava kao skup svih četiri ispitivanja, također su navedeni i rezultati za svaki pojedinačan test.

Genotip Opis
B/B: homozigot, koji ne nosi nikakvog recesivnog alela za čokoladnu/jetrenu boju dlake, na potomstvo prenosi isključivo dominantne alele
B/b: pas je heterozigot za čokoladnu/jetrenu boju dlake; heterozigot je na jednom ili više alela (Bc/bc, Bs/Bs, Bd/Bali Bc/bc, Bs/bs, Bd/Bd); na potomstvo može prenositi jedan ili više recesivnih alela; ako su recesivni aleli na različitim kromosomima, psi sa dva različita recesivna alela mogu biti smeđi.
b/b: pas je homozigot za čokoladnu/jetrenu boju dlake (boja se izražava u područjima eumelaninskg pigmenta); pas nosi najmanje dva recesivna alela (bc/bc, Bs/Bs, Bd/Bd), koje prijenosi na sve potomke.

Ako ste testirali svog australijskog ovčara na lokusu B prije nego što je bio poznat lokus baus, možete naručiti samo test za taj lokus.

Kada se otkriju dva, tri ili četiri alela bc, bd, bs i baus, ne može se isključiti, da su svi prisutni u jednoj kopiji gena. Zbog navedenog genotip lokusa B može biti B/b ili b/b (pas može biti crn ili smeđi). U tom slučaju laboratorij ne može odrediti ukupni rezultat lokusa B bez ispitivanja roditelja.

Više o osnovama nasljeđivanja boje dlake kod pasa možete pronači ovdje.

Cijena:

30,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.