Hondrodisplazija, hondrodistrrofija i degenracija medvretenčnih diskova (CDPA/CDDY-IVDD)

Jedna od najistaknutijih osobina koje definiraju mnoge pasmine pasa su ekstremno kratki udovi. Ova morfološka značajka rezultat je abnormalnog rasta kostiju u razvoju zbog pogrešaka u procesu endohondralne osifikacije. Kratki udovi bili su povezani s dva stanja: hondrodisplazijom i hondrodistrofijom. Hondrodisplazija (CDPA) definirana je kao nasljedno stanje karakterizirano abnormalnim rastom dugih kostiju. Kod pasa, CDPA je bio povezan s umetanjem FGF4 gena na kromosomu 18. Naslijeđuje se autosomno dominantna i uzrok je kratkih udova u pasminama Basset hound, velški korgi, jazavičar, zapadnoškotski bijeli terijer i škotski terijer. Hondrodistrofija (CDDY) kod pasa definirana je displazijom, kraćim dugim kostima i preuranjenom degeneracijom i kalcifikacijom intervertebralnih diskova - intervertebralna bolest tipa I (IVDD). Modificirani intervertebralni diskovi skloni su hernijama, što dovodi do IVDD kod mladih pasa. CDDY / IVDD je bio povezan s umetanjem FGF4 gena na kromosomu 12, koji je naslijeđen u polu-dominantno za duljinu udova (psi s 2 kopije mutacije imaju kraće noge od pasa s jednom kopijom mutacije) i dominantno za IVDD (psi s jednom ili dvije kopije mutacije su ugrožene). Ova mutacija pronađena je u mnogim pasminama pasa.

Nasljeđivanje: autosomno dominantno opširnije

Mutacija: gen FGF4

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Pogodno za pasmine
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.