Distrofija čunjića i štapića 1 (crd1-PRA)

Većina bolesti retine kod pasa, za koje je poznata mutacija, pripadaju skupini degeneracija štapića i čunjića, koje su također poznate kao progresivne atrofije retine (PRA). Ovu skupinu bolesti karakterizira progresivna degeneracija štapića, nakon čega slijedi smrti čunjića u retini. Distrofija čunjića i štapića je druga skupina bolesti oka karakterizirana ranim gubitkom čunjića u retini. Crd1 obično se javlja kod vrlo mladih pasa (manje od 1 godine), može uzrokovati ozbiljan poremećaj vida tijekom dana i noći, a može i dovesti do potpune sljepoće u ranoj odrasloj dobi psa. Mutacija koja uzrokuje crd1 je otkrivena kod pasa pasmine Američki staffordski terijer. Zbog srodstva i povremenog parenja s pasminom Američki pitbull terijer je moguće, da se otkrivena mutacija također pojavljuje u ovoj pasmini.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen PDE6B

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.