Kraniomandibularna osteopatija (CMO)

Kraniomandibularna osteopatija (CMO) je nasljedna bolest koja utječe na formiranje kostiju, od kojih su najznačajnije pogođene kosti čeljusti. Prvi znakovi se obično pojavljuju između 4 i 8 mjeseca starosti. Tipični znakovi uključuju oticanje čeljusti, periodičnu visoku tempareturu, gubitak apetita, bol, poteškoće s otvaranjem usta i disfagiju.

Bolest se nasljeđuje autosomno dominantno s nepotpunom penetrancom. Psi koji su homozigotni za mutaciju (dvije kopije mutacije) imaju veći rizik za razvoj CMO. Psi heterozigotni za mutaciju (jedna kopija mutacije) rijetko razviju kliničke znakovi. Također je moguće, da imaju neki genetsko pogođeni psi vrlo blage simptome, koji ostaju neprimijećeni.

Nasljeđivanje: autosomno dominantno (nepotpuna penetranca) opširnije

Mutacija: gen SLC37A2

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.