Dermatomyositis (DMS)

Dermatomyositis (DMS) je autoimuna bolest kože i mišića, koja se razvija kao posljedica genetskih i okolišnih čimbenika. DMS se obično razvija zbog ekspozicije na čimbenik iz okoline, kao što je cijepljenje ili virusna infekcija. Klinički znakovi postaju izraženiji uz dodatno izlaganje nekim čimbenicima okoliša kao što je UV svjetlo. Zbog djelovanja aktivatora iz okoline, bolest se izražava u različitim dobama između 7 tjedana i 6 mjeseci, ali kod nekih životinja se javlja tek u odrasloj dobi. Prvi klinički znakovi su kraste na području lica, ušiju, vrha repa i područja s izloženim kostima na udovima. Tijekom vremena, područje kožnih promjena se povećava, može se pojaviti i gubitak dlake. Promjene mogu trajati tjednima ili mjesecima i mogu se kronično ponavljati.

Nedavno su otkrivena tri gena koja se odnose na razvoj DMS-a. DNK test u kojem su testirana 3 gena pomaže u određivanju rizika razvoja DMS-a kod pojedinačne životinje. Određene kombinacije alela na testiranim genima povezane su s visokim rizikom razvoja DMS, a druge kombinacije se rijetko pojavljuju kod pasa s kliničkim znakovima. Zbog utjecaja genetskih i okolišnih čimbenika na razvoj DMS-a, neki psi s visokim genetskim rizikom za DMS nikada ne razviju bolest zbog nepostojanja čimbenika okoliša.

Preporuča se, da se životinje za parenje bira na temelju genotipova na 3 testirana gena. Parenje, koje rezultira u visokorizičnim štencima za DMS, treba izbjegavati. Udruga American Shetland Sheepdog Association objavila je na svojoj web stranici više informacija o bolesti i uporabi genetskog testa. Na njihovoj web stranici objavljen je kalkulator genotipa DMS i dijagram genotipa koji služe za određivanje mogućih genotipova u specifičnim kombinacijama parenja.

Cijena:

76,99 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.