Displazija retine / displazija oči i kosti (RD/OSD)

Displazija retine/displazija oči i kosti (RD/OSD) je nasljedna bolest koja se javlja kod labradora. Kod bolesnih pasa javljaju se abnormalnosti kostiju karakterizirane patuljastom rastu s kratkim udovima. Pojavljuju se promjene oči kao što su displazije vitreusa, odvajanje retine i katarakta. Bolest se prenosi autosomno recesivno ali također heterozigoti mogu razviti simptome očiju. U slučaju heterozigota oftalmološki klinički znakova mogu biti blagi (vlakna u vitreusu, lokalizirane displazije retine), ili izraženiji (veća područja displastičnog tkiva retine); abnormalnosti u kosturu se ne pojavljuju.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen COL9A3

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.