Obiteljska nefropatija (FN)

Obiteljska nefropatija (FN) je nasljedna bolest koja uzrokuje oštećenje bubrega. Bolest je posljedica strukturnih promjena u glomerularnoj bazalnoj membrani (GBM) koje utječu na normalnu funkciju bubrega. GBM se sastoji od mreže molekula kolagena tipa IV. Mutacija u bilo kojem genu za kolagena tip IV može dovesti do bolesti ovog tipa. Bolesne životinje razviju tešku bolest bubrega između 6-24 mjeseci starosti. Prvi klinički znakovi uključuju pretjeranu žeđ, prekomjeran volumen urina, nižu stopu rasta, gubitak težine, lošu kvalitetu dlake, povraćanje i smanjen apetit.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen COL4A4

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.