Najčešća pitanjaNarudžba

Kako mogu naručiti genetske testove?
Genetske testove naručujete u našoj internetskoj trgovini. Kad završite narudžbu, ispišite sažetak narudžbe i priložite ga uzorcima koje ćete poslati na našu adresu. Narudžbu možete predati i putem papirnatog laboratorijskog obrasca, no u tom slučaju naplaćuje se naknada za obradu narudžbe. Više o naručivanju genetskih testova s pomoću papirnatog laboratorijskog obrasca pročitajte na stranici Naručivanje genetskog testa putem obrasca.
Kako mogu uputiti internetsku narudžbu?
Prije upućivanja internetske narudžbe morate izraditi korisnički račun. Kad ste izradili korisnički račun, unesite podatke o svojoj životinji i spremite ih. U sljedećem koraku odaberite DNK testove za životinju i dodajte ih u košaricu. Dovršite kupnju u košarici te ispišite sažetak narudžbe koji ćete priložiti uzorcima koje šaljete u laboratorij.
Koje su prednosti naručivanja putem interneta?
Naručivanje putem interneta jednostavno je, omogućuje vam jednostavan odabir odgovarajućih testova s pomoću tražilice, praćenje statusa narudžbe i jednostavno naručivanje dodatnih testova za životinje čiji se uzorci već nalaze u laboratoriju. Na korisničkom računu možete spremiti sve svoje životinje na jedno mjesto te tako svim rezultatima pristupiti kad god i otkud god želite.
Kako odabrati testove koji su prikladni za moju životinju?
U internetskoj trgovini možete upotrijebiti tražilicu kako biste testove filtrirali po pasmini.
Gdje mogu dobiti materijal za uzimanje uzoraka?
Besplatni materijal za uzimanje uzoraka možete naručiti u internetskoj trgovini dok naručujete testove ili možete upotrijebiti obrazac na našoj internetskoj stranici.
Kako mogu platiti?
Platiti možete kreditnom karticom, servisom PayPal, digitalnim novčanikom (Apple Pay) ili bankovnim prijenosom.
Kad je potrebno platiti predračun ako se naručuje putem interneta?
Savjetujemo da predračun podmirite što prije jer ćete tako izbjeći dodatno vrijeme čekanja na rezultate testova koje ćemo poslati tek nakon primitka uplate. Pri prijenosu novca obavezno navedite broj narudžbe.
Do kada mogu poništiti narudžbu?
U skladu s našim općim uvjetima i odredbama narudžbu možete poništiti prije no što počnemo s analizom uzoraka.
Možete li napraviti dodatne testove iz uzorka koji se već nalazi u vašem laboratoriju?
Da, možemo. Dodatni genetski testovi za životinje koje su testirane u našem laboratoriju mogu se naručiti putem vašeg korisničkog profila u internetskoj trgovini ili nam možete poslati e-mail s podacima o životinji (ime, broj mikročipa) te navesti koje testove želite obaviti.

Uzimanje uzoraka

Koje vrste uzoraka prihvaćate?
Za provođenje genetskih testova na psima i mačkama primamo brisove obraza, krv i osušene mrlje krvi. Za genetske testove na pticama primamo uzorke perja, ljuske jajeta i krvi.
Kako mogu uzeti uzorke?
Detaljnije upute možete pronaći u odjeljku Pomoć na našem web-mjestu. Detaljne upute poslat ćemo vam i uz materijal za uzimanje uzorka. UPOZORENJE: Točno se pridržavajte uputa kad uzimate bris obraza.
Mogu li poslati briseve obraza štenaca?
Ne preporučuje se slanje briseva obraza štenaca mlađih od 8 tjedana (koji još sišu) jer postoji velika mogućnost kontaminacije uzorka (između štenaca iz legla te između štenaca i majke). Ako nam svejedno želite poslati briseve, štencu s kojeg uzimate uzorak potrebno je isprati usta te ga odvojiti od majke i ostalih štenaca na najmanje 30 minuta. Preporučujemo da nam u takvim slučajevima pošaljete krv ili mrlju krvi.
Je li potrebno slati poseban uzorak za svaki test ako se naručuje više genetskih testova za istu životinju?
Bez obzira na broj naručenih DNK testova, za jednu životinju dovoljan je 1 mL krvi u EDTA epruveti ili 2 četkice za bris obraza (pogledajte upute za uzimanje uzorka).
Mogu li uzeti uzorak od gravidne kuje?
Uzorak možete uzeti gravidnoj koji jer trudnoća ne utječe na rezultate genetskih testova.
Uzimate li uzorke u laboratoriju?
Uzimanje uzoraka ne obavlja se u laboratoriju. Uzorak možete uzeti sami ili vaš veterinar to može učiniti umjesto vas.
Kako poslati uzorak?
Uzorke zajedno s ispunjenim obrascem za narudžbu pošaljite u podstavljenoj kuverti. Uzorci ne zahtijevaju posebne uvjete prijevoza. Ako šaljete krv, epruvete dobro zaštitite od loma.
Što učiniti ako u uzorku nema dovoljno DNK za testiranje?
Ako u uzorku nema dovoljno DNK ili nije dovoljno kvalitetan za testiranje, obavijestit ćemo vas putem e-maila. Zamolit ćemo vas da nam pošaljete svježi uzorak. U tom slučaju savjetujemo da nam pošaljete uzorak krvi.

Rezultati

Kad ću dobiti rezultate testa?
Rezultati testiranja obično su dostupni u roku od 7 radnih dana nakon primitka uzorka.
U kakvom ću obliku dobiti rezultate testa?
Kad testovi budu završeni i plaćeni, rezultate testa dobit ćete e-mailom (pdf). Rezultati svih internetskih narudžbi uvijek će vam biti dostupni putem vašeg računa u internetskoj trgovini.
Na kojem se jeziku izdaju izvješća o testiranju?
Izvješća o testovima izdaju se na engleskom i slovenskom.
Mora li pri uzimanju uzorka identitet životinje provjeriti veterinar ili druga ovlaštena osoba?
Laboratorij ne zahtijeva provjeru identiteta životinje od strane veterinara ili druge ovlaštene osobe. Morate provjeriti sa svojim kinološkim klubom ili uzgojnom udrugom trebate li provjeriti identitet životinje pri uzimanja uzorka.
Kako mogu dokazati da je identitet životinje u trenutku uzimanja uzorka provjerio veterinar ili druga ovlaštena osoba?
Pri naručivanju putem interneta možete unijeti podatke o veterinaru ili drugoj ovlaštenoj osobi koja će uzeti uzorak. Ispisani sažetak narudžbe veterinar ili druga ovlaštena osoba treba ovjeriti pečatom i potpisom. Ako su u obrascu narudžbe navedeni potvrđeni podaci osobe koja je provjerila identitet životinje u trenutku uzimanja uzorka, ti podaci bit će navedeni u izvješću.
Jesu li rezultati moje životinje javno dostupni? Mogu li ih vidjeti i drugi?
U skladu s našim pravilima zaštite privatnosti, rezultati testiranja dostupni su samo pošiljatelju uzorka / klijentu. Ako želite da rezultate pošaljemo drugoj osobi ili organizaciji, potrebna je pismena suglasnost klijenta.
Koje podatke mogu dobiti iz DNK profila?
DNK profil može se smatrati molekularnim otiskom prsta koji je specifičan za svakog pojedinca. DNK profil upotrebljava se za identifikaciju životinja (gubitak, krađa, neispravan mikročip) i za utvrđivanje porijekla. DNK profil ne daje nam nikakve podatke o zdravlju životinje.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.