Sindrom sivih škotskih ovčara (GCS)

Ciklička neutropenija je bolest matičnih stanica, u kojoj broj neutrofila u krvi oscilira na tjednoj bazi. Pasja ciklička neutropenija je također poznata kao sindrom sivih škotskih ovčara. Pogođeni psi imaju slabije pigmentiranu dlaku.

Neutrofili su fagociti, koji su u stanju fagocitoze mikroorganizama i nekih drugih čestica, sa čime štite organizam od infekcije. Kod bolesnih životinja se broj neutrofila ciklički dramatično smanjuje, obično oko svakih 10 do 12 dana. Tijekom tog vremena psi su osjetljiviji na infekcije.

Bolesni psi razviju kliničke znakove vrlo rano nakon rođenja. Pogođeni štenci su obično manji i slabiji od svojih vršnjaka i imaju blijedo sivu, ružičasto sivu ili blijedožutu dlaku. Ostali klinički znakovi obično se pojavljuju između 8 i 12 tjedana starosti i uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, proljev, bol u zglobovima i druge znakove povezane s infekcijama očiju, dišnog sustava i kože. Bolesni psi su također skloni krvarenju. Uz odgovarajuće liječenje bolesne pse može se održati žive, ali malo njih živi dalje od 2-3 godine.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen AP3B1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

42,70 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.