Nasljedni nefritis (HN) / Alportov sindrom

Nasljedna glomerulopatija kod samojeda ima slične kliničke znakove i tijek bolesti kao nasljedni nefritis (HN) kod ljudi. Nasljedni nefritisi kod pasa i ljudi su skupina nasljednih glomerularnih bolesti povezanih s defektima u strukturi kolagena tipa IV. Bolest se naslijedi X-vezano. Bolesni mužjaci i žene nositeljice razviju spontanu proteinuriju, koja samo kod mužjaka napreduje do otkazivanja bubrega.

Klinički tijek bolesti kod ispitivanih samojeda je pokazao pojavu proteinurije u dobi od 2 do 3 mjeseca. Bolesni mužjaci su nakon 3 mjeseca pokazivali progresivno smanjenje tjelesne težine, što je u kombinaciji sa zatajenjem bubrega dovelo do smrti u dobi od 15 mjeseci. Nasuprot tome, kod starijih ženskih nositeljica jedini znak je bio smanjena tjelesna težina.

Nasljeđivanje: X-vezano - opširnije

Mutacija: gen COL4A5

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Pogodno za pasmine
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.