Kardiomiopatija i smrtnost štenaca (CJM)

Kardiomiopatija i smrtnost štenaca (CJM) nasljedna je bolest pasmine belgijski ovčar. Klinički znakovi ove bolesti su nespecifični i varijabilni. Štenci se obično rađaju bez vidljivih znakova bolesti. Obično umiru u dobi od šest do osam tjedana nakon normalnog razvoja. Samo nekoliko dana prije smrti, pokazuju neke kliničke znakove, poput povraćanja, dispneje, letargije i trzanja mišića. U jednoj studiji patolozi su otkrili, da su kardiomiociti zahvaćenih štenca natečeni i blijedi, a sarkoplazma oko jezgre bila je raspršena sitnozrnim materijalom. Uzrok bolesti i smrti vjerojatno je posljedica degenerativnih promjena u srcu koje dovode do zatajenja srčanog mišića.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen YARS2

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.