Paraliza grla (LP)

Paralizu grla (LP) karakterizira nemogućnost pomicanja aritenoidne hrskavice tijekom inspiracije, što rezultira djelomičnu do potpunu opstrukciju dišnih putova i posljedičnog respiratornog poremećaja. Za disanje je bitno tijekom udisanja otvoriti aritenoidnu hrskavicu grla. U pasa s paralizom grla (LP) jedan ili oba živca mišića larinksa postaju oslabljeni ili paralizirani, mišići se opuštaju, a hrskavica se obično ruši prema unutra, što dovodi do paralize grla. Stupanj respiratornog distresa i klinički znakovi povezani su s jednostranom ili obostranom raširenošću bolesti i stupnjem oštećenja živaca (pareza ili paraliza). U pasmini minijaturni bull terijer LP se pojavljuje u ranoj fazi života i s različitim kliničkim znakovima, uključujući oštećenje glasa (disfonija), progresivni prvenstveno inspiratorni stridor, nesposobnost za vježbanje, epizode respiratornih problema opasne po život i u slučaju obostrane zahvaćenosti grla sinkopa i cijanoza. Respiratorni poremećaji mogu biti fatalni kod teško pogođenih pasa.

Hadji Rasouliha i sur. (2019) izvještavaju, da nepotpuna korelacija genotip-fenotip ukazuje na kompleksan način nasljeđivanja s glavnim genetskim čimbenikom rizika koji uključuje recesivni alel. Homozigotnost za testiranu mutaciju povezana je s 10 do 17 puta povećanim rizikom od LP u pasa pasmina minijaturnih bull terijer i bull terijer.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno - opširnije

Mutacija: gen RAPGEF6

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.