Oštećenje gena MDR1 (osjetljivost na ivermektin)

Produkt gena MDR1 je protein koji je odgovoran za prijenos različitih supstanca preko membrane. Prisutan je u membrani epitelinh stanica probavnog organa, lumenski membrani proksimalnih bubrežnih tubula i hapatocitima jetre. Protein odstranjuje određene molekule iz organizma preko urina i žuči. Protein se nalazi i na području krvno moždane barijere, gdje sprječava ulaz molekula u centralni živčani sistem.

Protein prenosi različite strukturno nepovezane lijekove, toksine i ksenobiotike preko membrane. Prenosi i neke lijekove koji se često upotrebljavaju u veterinarskoj medicini. Ukoliko dođe do delecije 4 bazna para u genu MDR1, nastane nefunkcionalan protein. To poveća osjetljivost na određene lijekove (ivemektin).

Klinički znakovi kod životinja sa mutiranim MDR1 se javljaju nakon aplikacije nekih lijekova. Ivermektin, doramektin, moksidektin i loperamid prelaze preko krvno moždane barijere i uzrokuju teške neurotksikoze. Kod pasa sa mutiranim genom MDR1, ne preporuča se upotreba tih lijekova. Dokazali su da se farmakokinetičke karakteristike nekih lijekova (citostatici, imunosupresivi, digoksin, metildigoksin, opioidi (morfij), antiaritmiki, antiemetiki, antihistaminiki i glukokortikoidi) promijene ukoliko je prisutna mutacija gena MDR1. Pri upotrebi je potrebna stroga veterinarska kontrola životinje.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen MDR1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.