Kvar miostatina ('Bully' Whippet)

Pretjerano mišićavi psi pasmine Whippet, koji se nazivaju i ''Bully'' Whippet, imaju neobično dobro razvijene prsne mišiće, mišiće udova i vrata. Takve pse je već u leglu lako razlikovati od vršnjaka na temelju njihove pojave.

Postoje dokazi, da protein miostatin utječe na rast mišića. Miostatin je faktor rasta koji ograničava rast mišića i osigurava, da se mišići ne razviju previše. Kvar ovog proteina utječe na količinu i sastav mišićnih vlakana.

Kvar miostatina se naslijedi autosomno recesivno. Heterozigotni psi imaju više mišića od normalnih Whippet-a i zbog toga bolji performans na utrkama. Psi koji imaju mutaciju na dvije kopije gena (homozigotične životinje) se nazivaju "Bully" Whippet. Ove životinje imaju značajno povećanu mišićnu masu i su neprikladne za natjecanja.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen MSTN

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

42,70 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.