Neonatalna encefalopatija (NE)

Neonatalna encefalopatija (NE) je nasljedna razvojna bolest mozga kod standard pudla. Za bolest su karakteristični manji i slabiji štenci. Štenci koji prežive prvi tjedan nisu u stanju normalnih koordiniranih kretnja. Kod napredovale bolesti mogu se pojaviti i generalizirani grčevi. Štenci ne prežive do sedmog tjedna starosti.

Razlog za formiranje NE kod standard pudla je mutacija u genu ATF2, koja uzrokuje njegov nedostatak. Transkripcijski aktivator ATF-2 je uključen u regulaciju brojnih staničnih procesa. Potreban je za normalan razvoj i funkcioniranje bubrega, središnjeg živčanog, respiratornog, imunološkog, reproduktivnog i koštanog sustava.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen ATF2

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

42,70 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.