Neuro-aksonalna distrofija (NAD)

Neuro-aksonalna distrofija (NAD) je autosomno recesivna genetska bolest kod španjolskih vodenih pasa i nekih drugih pasmina. NAD može se opisati kao neurodegenerativna bolest središnjeg i perifernog živčanog sustava. Pogođeni španjolski vodeni psi pokazuju različite neurološke znakove: abnormalnosti u kretanju, promijene u ponašanju (tupost, nervoza ...) i inkontinencija u kombinaciji sa nekontroliranom defekacijom.

Hahn et. al. izvijestio je da se NAD kod španjolskih vodenih pasa javlja već u ranoj fazi života. Neurološki znakovi počinju između šest i jedanaest mjeseci starosti. Svi pogođeni psi iz istraživanja su eutanazirani u dobi između 12 i 23 mjeseci starosti.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen TECPR2

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.