Primarna luksacija leće (PLL)

Primarna luksacija leće (PLL) je nasljedna bolest koja je poznata već više od 75 godina. Obično se pojavljuje kod terijera i srodnih pasmina. U većini slučajeva kliničke znakove prepoznamo tek kada je leča u velikoj mjeri udaljena od uobičajene pozicije. Ukoliko se leča pomakne u prednji segment oka, može nastupiti glaukom ili gubitak vida. Oštećeni su suspenzorski ligamenti koji obično fiksiraju leču u pravilnoj poziciji. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci obično slijedi pomicanje leče u drugom oku. Već u 20-tom mjesecu starosti su vidljive ultrastrukturne promjene suspenzorskih ligamenata. Klinički znakovi su vidljivi između 3. i 8. godine psa.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen ADAMTS17

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

45,14 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.