Progresivna atrofija retine (CNGA1-PRA)

Progresivna atrofija mrežnice (PRA) je nasljedna bolest karakterizirana postupnom degeneracijom fotoreceptorskih stanica (štapići i čunjići) retine, koja dovodi do postupnog gubitka vida. U raznim oblicima pojavljuje se kod brojnih pasmina.  Klinički znakovi se između različitih oblika ne razlikuju. Oblik PRA kod Šetlandskih ovčari zove se CNGA1-PRA. U prosjeku, klinički znakovi se pojavljuju u dobi od 5 godina (2-11 godina). Kod ove pasmine se javlja još jedan oblik degeneracije retine (SPR), koji napreduje polako i ne utječe na vid tako jaka. Za ovaj tip (SRP) genetski test ne postoji.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen CNGA1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.