Progresivna atrofija retine kod Papillona i Phalena (Pap-PRA 1)

Progresivna atrofija retine (PRA) kod pasa je genetski heterogena skupina nasljednih bolesti mrežnice, za koju je karakteristična progresivna degeneracija i smrti stanica u mrežnici oka. Progresivna atrofija retine papillona i phalena je autosomno recesivna bolest. U prvoj fazi javlja se oštećenje štapića, nakon čega slijedi i degeneracija čunjića. Prvi klinički znakovi javljaju se kao noćna sljepoća. Bolest napreduje vrlo sporo. U nekim slučajevima čini se, da je vid psa, zbog relativno dobro očuvanih čunjića, neoštećen. Testirana mutacija je prisutna u oko 70% PRA kod papillona i phalena. Pretpostavlja se, da postoje dodatne mutacije, koje utječu na razvoj bolesti.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen CNGB1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.