Dominantna progresivna atrofija retine (AD-PRA)

Progresivna atrofija retine (PRA) kod pasa je genetski heterogena skupina nasljednih bolesti mrežnice, koje se mogu opisati kao progresivna degeneracija i na kraju smrt fotoreceptorskih stanica u očima. PRA kod engleskih mastifa i bullmastiffa (AD-PRA) je autosomno dominantna bolest rhodopsina, pigmenta fotoreceptorskih štapića. Štapići su u ranoj fazi života normalno razvijeni a sa vremenom polako dolazi do njihove degeneracije. Degeneracija retine može se otkriti već kod mladih životinja u starosti šest tjedana. Kao rezultat degeneracije mrežnice najprije se pojavi noćna sljepoća, koja postupno napreduje do dnevne sljepoće. Psi su često potpuno slijepi u starosti 1 do 2 godine.

Nasljeđivanje: autosomno dominantno opširnije

Mutacija: gen RHO

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

42,70 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.