Lokus S

Dlaka s bijelim uzorkom javlja se kod mnogih pasmina pasa. Nasljedstvo bijele boje dlake kod pasa je kompleksno. Utvrđeno je, da je bijela boja dlake često povezana s genom "Microphthalmia Associated Transcription Factor'' (MITF). Insercija elementa SINE u genu MITF odgovorna je za stvaranje bijelih mjesta na dlaki kod određenih pasmina pasa.

Svi psi koji su homozigotni za inserciju SINE (genotip sp/sp) imaju bijela mjesta na tijelu koja pokrivaju ventralno područje (''mantle pattern'') ili većinu tijela (''piebald'' ili ''extreme white spotting''). Izražavanje bijele boje varira od pasmine do pasmine i između pojedinaca unutar pasmine.

Većina pasa heterozigotnih za inserciju SINE (genotip S/sp) ima jednobojnu dlaku ili je količina bijele boje minimalna (na prstima). Kod nekih pasmina heterozigotnost je povezana s bijelim obojenjem donjeg dijela tijela i širim bijelim okovratnikom (uzorak ''pseudo - Irish'').

Svi psi bez insercije SINE (genotip S/S) nemaju bijele boje.

Ovaj test je specifičan za inserciju SINE u genu MITF povezanu s pojavom uzorka slučajnih (asimetričnih) bijelih mjesta na dlaki koji se naziva "piebald ". Za ispitivanje uzorka boje “Irish spotting” - simetrički raspored bijele boje - ovaj test nije prikladan.

Nasljeđivanje: autosomno kodominantno opširnije

Mutacija: gen MITF

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Pogodno za pasmine
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.