Spino-cerebelarna ataksija (SCA)

Spino-cerebelarna ataksija (SCA) i ataksija s kasnim početkom (LOA) kod pasa su progresivne bolesti, koje uzrokuju nekoordinirano hodanje i gubitak ravnoteže. Klinički znakovi bolesti nastaju kao rezultat progresivnog poremećaja dijelova živčanog sustava u malom mozgu, koji koordinira kretanje.

Klinički znakovi kod spino-cerebelarne ataksije u većini slučajeva javljaju se između 2 i 6 mjeseci života; slični su simptomima ataksije s kasnim početkom (LOA). Najčešći simptomi su nekoordiniran hod, poteškoće u kretanju, ili u nekim slučajevima potpun gubitak pokretljivosti. Za razliku od LOA se kod SCA mogu pojaviti grčevi i miokimija (spontane kontrakcije mišića). U kasnijim fazama, kada je bolest napredovala, neke životinje potrebno je eutanazirati.

Simptomi ataksije s kasnim početkom (LOA) su vrlo slični simptomima spino-cerebelarne ataksije (SCA), stoga može doći do zamjene bolesti.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen KCNJ10

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

45,14 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.