X-vezana progresivna atrofija retine (XL PRA)

Progresivna atrofija retine (PRA) kod pasa je genetski heterogena skupina nasljednih bolesti, koje karakterizira progresivna degeneracija i smrt stanica retine. X-vezana progresivna atrofija retine (XL PRA) je bolest također poznata kao retinitis pigmentosa, koja se nasljeđuje na kromosomu X. Kod rođenja imaju psi normalnu retinu. Prvi klinički znakovi jave se u starosti od 6 mjeseci. Prvo je primjetjiva degeneracija štapića (noćna sljepoća), nakon čega slijedi i degeneracija čunjića. Potpuna sljepoća javlja se u dobi od oko 4 godine. Klinički znakovi su pogoršanje centralnog vida, fotofobija i kratkovidnost.

Nasljeđivanje: X-vezano recesivnoopširnije

Mutacija: gen RPGR

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.